Fagus sylvatica ‘Dawyck’
Boom van het jaar 2014

Boomkwekers hebben de Fagus sylvatica verkozen tot Boom van het Jaar.

Dat is bekendgemaakt in Den Bosch op de gezamenlijke jaarvergadering van de LTO-Cultuurgroepen voor bos- en haagplantsoen alsmede laan-, bos- en parkbomen.

 


Motivatie nominatie

Voor de verkiezing van de Boom van het Jaar 2014 is vanuit de vakwereld een twintigtal kandidaatbomen ingestuurd. Dat is gebeurd na oproepen in de vaktijdschriften De Boomkwekerij en Tuin en Landschap. Aan een jury – bestaande uit boomkwekers, hoveniers/groenvoorzieners en een vertegenwoordiger van de schrijvende pers – de opdracht om drie bomen te nomineren en voor te dragen.

Bij de jurering hebben drie criteria zwaar gewogen: gezond groeiend, geringe onderhoudsvraag en beschikbaarheid bij kwekers. Om die reden vielen enkele kandidaten direct af omdat die merkenrechtelijk beschermd zijn.

De drie genomineerde bomen zijn: Fagus sylvatica, Magnolia kobus en Parrotia persica ‘Vanessa’.

Waarom? Allereerst scoorden zij het hoogst in de voornoemde criteria. Daarnaast beschikken deze drie bomen over specifieke waarden:

Fagus sylvatica:

is een belangrijke inheemse boomsoort, biedt grote bladvariatie binnen de soort: kleur en vorm, heeft een karakteristieke habitus, is breed toepasbaar, is een boom met een lange levensduur;

Magnolia kobus:

biedt grote sierwaarde door zijn voorjaarsbloei, heeft een exclusieve verschijningsvorm, krijgt jaarlijks een fraaie herfstkleur, is breed toepasbaar, is zeer gezond;

Parrotia persica ‘Vanessa’:

is een bijzondere winterbloeier, is als boom ijzersterk met een karakteristieke habitus, heeft door jaar heen opvallend gekleurd blad bij uitlopen, sluit het groeiseizoen af met vlammende herfstkleuren, is breed toepasbaar.

 

Soort beschrijving


Fagus sylvatica

rg5yeryethfbtfth

 

Magnolia kobus

fghtrtyjhyjy

 

Parrotia persica ‘Vanessa’

dhydjkj

 

.