Boom van het jaar 2018

Dit jaar wordt het thema de eetbare boom.

 

Boom van het jaar 2017

 

Boom van het jaar 2016

 

hier nieuwe tekst

Boom van het jaar 2015


Boom van het jaar

De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen organiseert elk jaar een verkiezing van de boom van het jaar. Elk jaar volgens een bepaald thema.

Dit jaar, 2015 is het thema: Een welkom Exoot.

De Cultuurgroep wil elk jaar een van de door haar leden gekweekte boom bijzondere aandacht geven en daarmee feitelijk extra aandacht vragen voor het planten van bomen. Dit niet alleen, om de afzet te bevorderen, maar vooral omdat bomen een bijdrage leveren aan een schonere omgeving, lucht en bodem en daarmee de gezondheid van onze medemensen en dieren bevorderen.

In het voorjaar voorafgaand aan het jaar van verkiezing stelt het bestuur van de cultuurgroep een thema vast. Afwisselend, zodat verschillende typen bomen aan bod kunnen komen of een thema wat aansluit bij een maatschappelijk onderwerp of natuurontwikkeling.

Voor 2015 is gekozen voor het thema: Een Welkome Exoot. Dit thema sluit aan bij de klimaatveranderingen, die gaande zijn en de ontwikkeling van microklimaat in de steden. Hierdoor zijn veel van oorsprong Nederlandse bomen minder geschikt geworden om toe te passen. Daarnaast hebben Nederlandse Bomenliefhebbers door de eeuwen heen veel boomsoorten naar Nederland gebracht, die het hier goed blijken te doen. In aantallen is misschien wel 40% van de geplante bomen in de steden is een  exoot. Met Welkome exoot bedoelen we een wat minder bekende exoot, maar die wat betreft gezondheid, beschikbaarheid en onderhoud zeker een aanwinst voor onze beplantingen kan zijn.

Als cultuurgroep ontvangen we graag suggesties voor thema’s en foto’s en beschrijvingen van bomen om middels deze website bomen bekender te maken.

 

Met vriendelijke groet,

Jan van Leeuwen, voorzitter LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen.

 

Links
Baum des Jahres